Sunday, July 15, 2012

Hatay Usulü Oruk (İçli Köfte)Tarifi

Hatay’ da Oruk olarak bilinen içli köfte yapımı çok zahmetli ama çok lezzetli bir yemektir.Fırında tepsi oruğu ve közde oruk gibi farklı çeşitleri de vardır.Bugün sizlere vereceğimiz tarif , Köfte şeklinde standart içli köfte (oruk) tarifidir.


oruk tarifi Hatay Usul Oruk li KfteTarifiDış Malzemeler :


  • 1 kg İnce bulgur

  • 1 baş soğan

  • 1 çorba kaşığı un

  • 1 yada 2 yemek kaşığı Biber salçası

  • 1/2 kıyma et biraz da iç yağı

  • tatlı kaşığı kimyon, tuz ve biraz su

İç Malzemeler :


  • 3-4 baş soğan

  • 1/2 kg yağlı kıyma et

  • 100 gr kadar çekilmiş ceviz içi

  • 1 maydanoz

  • bol karabiber

Yapılışı :


Önce İç malzeme için Kıyma et suyunu çekene kadar beklenir.Sıvı yağ ve zeytinyağı karışık olarak eklenip eti kavurma işlemine geçilir.Soğanlar da üzerine ilave edilerek iyice kavrulur.İçine bol karabiber ve ceviz içi eklenir, bir miktar tuz atılır ,karıştırılıp 2 dk sonra altı kapatılır.Soğumaya bırakıldığı zaman dikkat edilmesi gereken nokta , tencereyi eğik konumda bekletin ki yağlar iyice süzülsün.Çünkü süzmeden koyarsanız içli köfteler patlar.


oruk ili kfte son hali Hatay Usul Oruk li KfteTarifi


Dış malzemelerin yapılışı ise , önceden ıslatılan ince bulgur geniş bir tepsiye konur, köfte makineniz varsa et ve soğanları iyice makinede çekin, Makine yoksa robot ile yapabiliyorsanız çok ince şekilde yapın.Tepsi de bulgur ile tüm malzemeleri iyice hamur kıvamına gelene kadar yoğurun.Baharatları da atmayı unutmayın ,pul biber de atabilirsiniz.Salça oranını rengine göre ayarlayabilirsiniz.


tepsi oruu 300x225 Hatay Usul Oruk li KfteTarifiKöfteyi hazırlamak için Üstteki Resimde ki büyüklükte  ve şekilde içini oyarak , iç malzemeyi yerleştirip tekrar aynı şekile getiriyoruz.Daha sonra kızgın yağda pişiriyoruz ve afiyetle yiyoruz.


Fırında Tepsi Oruğu için hamur kıvamında ki malzemeleri bir tepsiye yayarak bir kat iç malzeme koyup üstüne tekrar hamur konur.Börek yapar gibi.Sonra üstüne biraz yağ konup fırına verilir.


 


Sac Oruğu için Hamur orta boy tabak büyüklüğünde yada sac boyutunda , fırında tepsi oruğu gibi hamur 1 kat yayılır araya iç malzeme konur ve üstüne 1 kat hamur daha kapatılır.Sonra tavada kızartılır yada odun ateşinde sac üzerinde kızartılır.Afiyetle yenir.


sac oruu 300x147 Hatay Usul Oruk li KfteTarifi

No comments:

Post a Comment